Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

117. Rondje Sint Pietersberg met Mergelgroeve en Fort Sint Pieter

1.15u / 4.3km, natuurwandeling, Maastricht, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2021-05-25
Start: Gratis parkeren op parkeerplaats Slavante te Maastricht
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: Natuurmonumenten Sint Pietersberg

Parkeren
Bij deze route kun je parkeren op het kleine parkeerplaatsje aan de Slavante, deze parkeerplaats is gratis, maar je moet wel een steil bergje op en waarschijnlijk is hij snel vol bij drukte.
Een alternatief is de betaalde parkeerplaats aan het Oog van Sint Pieter (naast Fort Sint Pieter).
Wij waren er buiten het seizoen, en parkeerden aan de Slavante bij de Grotten Zonneberg, die jammer genoeg vanwege corona-maatregelen niet open waren.
Vroeger stond hier een klooster van de Paters Franciscanen. Dat de paters wisten wat mooi was, kan niemand ontkennen, want vanaf deze locatie heb je prachtig uitzicht over de Maas en het Maasdal.
Nu kun is Buitengoed Slavante een restaurant en kun je genieten van een heerlijke kop koffie en een stuk Limburgse vlaai.
We lopen via de Ursulinenweg en zien rechts een wijngaard, we nemen het eerste pad naar links en lopen dan recht tegen de mergelgrotwanden aan, dan gaan we rechts.

Grotwoning
Honderd meter verder zien we links een opening/deur in de mergelwand, dit was de voormalige woning van Greetje.
Verstopt in de mergelwand onder het bos ligt de Kluis van Slavante, een voormalige kluizenaarswoning. Natuurmonumenten houdt de mergelwand open, zodat bijzondere plantjes, zoals zonneroosje, tijm en tengere veldmuur zonlicht krijgen om te groeien.

We blijven het pad rechtdoor lopen en zien rechts wijngaarden met een mooi uitzicht op Maastricht.

Fort Sint Pieter
We houden links aan en komen bij het grote Fort.
Imposant is het majestueuze Fort Sint Pieter, dat begin 1700 gebouwd is.
Door de eeuwen heen is vestingstad Maastricht talloze malen belegerd en veroverd. De Sint-Pietersberg net buiten de stad is daar meermalen bij betrokken. De directe aanleiding om er een fort te bouwen is het beleg van 1673 door Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning. De stad wordt dan vanaf de berg beschoten. Stadscommandant Daniël Wolf van Dopff begint daarna aan de bouw van een stenen, vijfhoekig fort met maar liefst twaalf geschutsopstellingen.
In 1794 belegeren de Fransen de stad opnieuw. Vergeefs proberen zij dan het fort op te blazen vanuit gangen in de Sint-Pietersberg. In de mergelgroeven zijn de sporen van de ontploffing nog zichtbaar! Het fort blijft ongedeerd, maar stad en fort moeten zich uiteindelijk toch overgeven.

Na een rondje om het Fort gelopen te hebben gaan we weer naar het zuiden in de richting van de voormalige mergelgroeve. Onderweg passeren we nog een mooi uitzichtpunt waar we op Zuid Maastricht kijken.

Uitkijkpunt Oehoevallei
Speur door de verrekijker van de Kiekoet in de Oehoevallei naar de oehoe die hier in de lente broedt. De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld. Zijn naam dankt hij aan zijn roep. Als je geluk hebt zie je nog meer dieren. Ook de vos of een ree komen wel eens een kijkje nemen.


Uitkijkplatform
Een stukje verder op de route hebben we een uitkijkplatform, totaal ongevaarlijk, maar mensen met hoogtevrees zullen dit een beetje eng vinden omdat je op roosters staat.
Ga zeker even met de trappen naar beneden, onderaan de trap kom je uit in een heuse mergelgrot. Wij konden er even schuilen tegen een onweersbui.

Het platform symboliseert de voortzetting van de vroegere Luikerweg, die door de mergelwinning is verdwenen. De Luikerweg dateert uit de pre-romeinse periode en was een Keltische handelsweg. Vanaf het platform zie je de meertjes in de groeve. Het diepste punt van de groeve – in het grote centrale meer- ligt op 5 m NAP. De Maas ligt hier op 45 m NAP. De diep azuren kleur van het grote meer ontstaat door weerkaatsing van de blauwe lucht en de diepte van de plas. Elders zie je kleinere ondiepere meertjes.
Wij hebben het niet gedaan omdat ik het niet wist, maar misschien is dit aardig:
Als je de trap richting de ENCI-groeve afdaalt, kun je een geologische tijdreis maken door middel van filmpjes. Deze filmpjes zijn te zien met behulp van je smartphone en de app van natuurmonumenten: natuurroutes natuurmonumenten. Installeer deze app, download de route 'tijdreis door de groeve van de Sint-Pietersberg' en start de route. Dit is een beaconroute (op basis van bluetooth). De plekken van de filmpjes op deze route springen automatisch aan op verschillende verhaallocaties op de trap zodat je ze op de goede plek kunt bekijken. Je hoeft dus niets te doen behalve je geluid aanzetten en bluetooth van je smartphone.

We vervolgen onze route en dalen via het Koninginnevoetpad weer af naar de parkeerplaats.

Samenvatting
Voor een betere beschrijving en alternatieve wandelingen verwijs ik u graag naar Natuurmonumenten Sint Pietersberg.
Dit is echt een toppertje, de 'ervaring' is heel 'on-Nederlands'. Als we hier nog eens in de buurt zijn, wil ik graag nog een keer door de groeve en de zuidelijke helft van de Pietersberg bewandelen.


Uitzichtpunt over ENCI mergelgroeve


Mooi uitzicht over Maastricht


Boomgaard


Uitzicht over Maastricht


Fort Sint Pieter


Leuk paadje


De andere kant van Pietersberg kijkt uit over Belgie


Uitkijkpunt over mergelgroeve


Trappen om in de groeve te komen





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com