|
|
Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.
|
|
29. Historische stadswandeling IJsselstein
|
0.29u / 2.0km, stadswandeling, IJsselstein, zeer geschikt in het donker
Laatst gewandeld:
2019-02-25
Start:
Parkeergarage Overtoom 7, 3401 BK IJsselstein
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
- Open deze wandeling op uw telefoon.
- Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
- Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
- Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Samenvatting Historische stadswandeling door het oude IJsselstein. De wandeling is kort, maar IJsselstein is verrassend mooi.
IJsselstein Bij de stichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 werd IJsselstein bij de provincie Utrecht gevoegd. Tot ver in de 19e eeuw groeide de stad nauwelijks. Rond 1865 had IJsselstein slechts 3275 inwoners. Vooral na de Tweede Wereldoorlog breidde de stad zich sterk uit, ook aan de andere kant van de Hollandse IJssel.
Hervormde Kerk De Hervormde Kerk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra en gesticht door Gijsbrecht van Amstel, dateert gedeeltelijk uit 1309, maar is grotendeels laat-15e-eeuws, waarschijnlijk een gevolg van de verwoestingen in 1466. In de kerk bevindt zich de graftombe van de heren van IJsselstein met daarop vier liggende beelden, waaronder een van Gijsbrecht. De kerktoren kwam vermoedelijk gereed in 1535 en is waarschijnlijk gebouwd onder leiding van de architect Alessandro Pasqualini uit Bologna. Hij geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van vroege Renaissance-architectuur in Nederland. De opvallende spits is een Amsterdamse School-ontwerp van architect Michel de Klerk, dat na diens dood werd uitgevoerd.
Sint-Nicolaasbasiliek De rooms-katholieke Sint-Nicolaasbasiliek dateert uit 1885-1887 en is een grote neogotische kerk naar ontwerp van architect Alfred Tepe.
Kasteel IJsselstein Kasteel IJsselstein werd in 1417 gesloopt, maar zo'n vijftig jaar later herbouwd in opdracht van Frederik van Egmond. In 1888 werd het afgebroken, op de toren na. De toren is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.
Korenmolen de Windotter Korenmolen de Windotter is de naam van de ronde stenen wal- en stellingmolen die in 1732 in IJsselstein, provincie Utrecht, is gebouwd. De molen staat op de zuidwestzijde van de stadswal van IJsselstein. De molen was van oorsprong een dwangmolen, een molen waar de boeren uit de omgeving verplicht waren hun graan te laten malen. Tevens werd er met het maalloon belasting geheven. In 1881 werd in een bijgebouw een stoommachine geplaatst, dit om ook bij windstil weer toch te kunnen malen. De hoogte van de stelling bedraagt 6,7 meter. De molen heeft een vlucht van 26 meter. De laatste molenaar, B. van Woerden, heeft de molen in 1918 verkocht, waarna gedeeltelijke sloop van kap, gaande werk en wiekenkruis volgden. Tot 1978 werd de molen gebruikt als woning en opslag van brandstoffen. De gemeente IJsselstein kocht in 1984 het restant, en liet vervolgens de molen restaureren (1987). De Windotter is eigendom van de Stichting 's-Herenkorenmolen te IJsselstein. De molen kan op vrijdag en zaterdag bezocht worden.
Het Stadhuis
Fulco de minstreel
De Sint Nicolaasbasiliek
Stadspoort zuid
Mooie oude gevels
De Waag
Mooi
Kasteeltoren IJsselstein
Oude Nicolaaskerk
Oude Nicolaaskerk
Oude Nicolaaskerk
Stadspoort noord
Verlichte bruggen
Kanon
Leuk naar beneden lopend steegje
Korenmolen de windotter
|
|
|
|
Wandelingen in de buurt
|
|
|
Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com
|
|