Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.
43. Fort Vechten / Nieuw Wulven Slagmaatpad Bunnik/Houten
1.41u / 6.9km, natuurwandeling, Bunnik, niet geschikt in het donker
Laatst gewandeld:2019-05-12 Start:Achterdijk 12, 3981 HB Bunnik, Overdag is het betaald parkeren, je kunt hem ook op Marsdijk zetten tegenover Castellum Fictio (op route)
Samenvatting Leuke afwisselende wandeling. We zetten de auto op de parkeerplaats (overdag is het betaald parkeren, je kunt hem ook op Marsdijk zetten tegenover Castellum Fictio (op route).
Oude Eendjes Op de parkeerplaats staan vele oude Eendjes, die verhuurd worden. Dan lopen we over de brug naar Fort Vechten. Je kunt bovenlangs, dan kijk je leuk in het museum, je kunt ook onderlangs lopen.
Fort bij Vechten Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870 om Utrecht te beschermen. De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest.
Castellum Fectio Na Fort Vechten lopen we naar het Castellum Fectio, verwacht er niet teveel van, je ziet alleen waar fundamenten hebben gezeten. Fectio was een Romeins fort (Latijn: castellum) in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior) aan de noordgrens van het Romeinse Rijk (de limes). Het castellum maakte daarin deel uit van een gordel van legerkampen (castra) en verdedigingstorens (turres). Fectio lag destijds dicht bij de plek waar de rivier de Vecht van de Rijn afsplitste. Vandaag de dag liggen de restanten ervan in Vechten direct westelijk van het rond 1869 voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebouwde Fort bij Vechten. Onder Fort bij Vechten lagen de resten van het kampdorp (vicus) dat bij het castellum hoorde. In 2016 werden de contouren van het laatst gebouwde fort weer in het landschap zichtbaar gemaakt in de vorm van een kunstwerk. Daarin zijn teksten, afbeeldingen en voorwerpen uit de Romeinse tijd verwerkt.
Nieuw Wulven Het leukste deel van de route vonden we de 'klompenpaden' dwars door de weilanden en boomgaarden. Daarna komen we in het aangelegde bospark Nieuw Wulven, inmiddels zijn de bomen al goed gegroeid en is het een serieus bos geworden.