Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

54. Natuurmonumentenroute Eemland, Eemmeer, polders en vogels

1.41u / 7.0km, natuurwandeling, Eemnes, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2019-06-17
Start: Meentweg 129, 3755 PD Eemnes
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes

Samenvatting
Prachtige natuur! Liefhebbers van vogels kunnen hun hart ophalen.
Het was een mooie zonnige zomeravond toen ik deze wandeling ging doen. Overdag moet je deze wandeling niet doen als de volle zon schijnt, dan is het veel te warm, er is nergens beschutting tegen de zon.
Van volgels heb ik geen verstand, ik heb echter veel verschillende gezien, ook vogeltjes die ik in mijn leven nog nooit gezien had.
Omdat ik mijn foto's gewoon met een smartphone maak, lukt het niet om (kleine) vogels op de foto te krijgen, ook de haas was me te vlug af.

De onderstaande tekst heb ik van Natuurmonumenten
Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes. Kijk vogels bij de kijkhut.
De wandelroute voert over twee dijken die uit de middeleeuwen stammen, de Meendijk en de Zomerdijk. Je wandelt tussen de schapen op de dijk en over boerenweggetjes. Maak onderweg een uitstapje naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer en bespied de vele watervogels.
Het hele jaar door zijn er langs de wandelroute vogels te zien, maar veel vogels hebben hun eigen seizoen. Weidevogels broeden van half maart tot half juni in het poldergebied. Van juni tot oktober zijn de oevers van het Eemmeer interessant. En in de winter strijken ganzen en zwanen neer in het gebied. Vergeet dus vooral je verrekijker niet!
Route is gemarkeerd.

Zuiderzee
Achter de dijk van de vroegere Zuiderzee strekken zich lege weilanden landinwaarts uit. De Eem mondde eeuwenlang uit in een open Zuiderzee en stroomde regelmatig over. Rond 1000 begonnen boeren de vruchtbare grond te ontginnen. Daarmee startte een eeuwenlange strijd tegen het water. De boeren ontgonnen het moeras steeds verder noordwaarts, waardoor ze in conflict kwamen met de Gooiers, die van de andere kant kwamen. Na een twist tussen Utrecht en Holland in de 14e eeuw werd de grens bepaald langs de Gooiersgracht. Deze weg, vlak langs de A27, is nog altijd de grens tussen Gooi en Eemland.

Waaien
De Meendijk en de Zomerdijk zijn aangelegd op de Eemoever zoals die er in de middeleeuwen was. Het gebied is daarom rijk aan zogenaamde aardkundige waarden. Opvallend is het aantal waaien waar je langskomt. Ze zijn ontstaan bij doorbraken van de Eemdijk. Het water kolkte soms met veel geweld door de dijk en sloeg gaten met een diepte van vele meters. Langs de wandeling liggen een aantal van deze waaien. Halverwege de Meendijk staat een informatiepaneel met meer informatie over de aardkundige waarden.

Naar de vogelkijkhut
Sla hier even af om een kijkje te nemen in de vogelkijkhut aan de oever van het Eemmeer. Hier zie je geen weidevogels, maar rietvogels zoals grote karekieten en rietgorzen. En verder veel watervogels, waaronder slobeenden, kuifeenden en smienten. In de winter strijken er duizenden ganzen en honderden zwanen neer in het gebied.

Klinkerweg
Op de Zomerdijk was vroeger een verhard karrenspoor. Deze klinkerweg, die nog uit de middeleeuwen stamt, is niet voor niets een rijksmonument. Hier en daar zijn banken neergezet. Strijk eens neer voor een pauze en geniet van de rust en de weidsheid.

Verder langs de Zomerdijk
De wandelroute gaat hier naar rechts (Corsrijkseweg). Bij de volgende kruising sla je rechtsaf (Noord Ervenweg) Je kunt ook nog een eindje verder rechtdoor wandelen over de dijk en genieten van het weidse uitzicht over Eemland. Keer daarna weer terug naar dit punt om de wandelroute te vervolgen. Je wandeling wordt dan 10,1 km in totaal.

Vogels kijken op de Noord Ervenweg
Natuurmonumenten werkt aan de weilanden aan de Noord Ervenweg zodat hier de leefomstandigheden voor weidevogels verbeteren. Zo is de waterhuishouding verbeterd door enkele weilanden onder ondiep water te zetten en door de plaatsing van een waterwielpomp. Hier kunnen de vogels makkelijker voedsel vinden en ze vinden er ook een veilige overnachtingsplaats. Door de verlaging van de slootoevers wordt hetzelfde doel bereikt. Omdat deze oevers vlak bij de weg liggen kun je de vogels nu van dichtbij bekijken.

Kwetsbaar gebied
Overstromingen van de voormalige Zuiderzee hebben hoogteverschillen in het landschap achtergelaten. De afwisseling van droge en natte gedeelten is gunstig voor weidevogels, waaronder kievieten, grutto’s, tureluurs, scholeksters en zelfs de zeldzame kemphanen. Toch is Eemland een kwetsbaar gebied. Vooral vanwege zijn beperkte omvang. Om bijvoorbeeld de bedreigde grutto beter te beschermen moet het reservaat worden uitgebreid. Meer variatie in het waterpeil is eveneens gunstig voor weidevogels. Onze boswachters zetten zich in voor deze belangrijke randvoorwaarden.



Begin van de route


Steeds zien we deze waaien die zijn ontstaan door doorbraken van de Eemdijk


Bruggetje


Zwaan met jongen


Schapen op de dijk


Vogelkijkhut


Infobord watervogels


Vanuit vogelkijkhut


Het Eemmeer


Het Eemmeer


Drassig gebied


Een man die zit te vissen de vrouw zat te tekenen


Picknicktafel met info


Watermolentje


Koeien





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com