Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

78. Rondje Muiden met Vecht en Muiderslot

0.57u / 3.9km, stadswandeling, Muiden, redelijk geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-02-05
Start: Gratis parkeren op P1 (Carpool Maxisweg) Muiden
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Fermanplantsoen
Mijn auto heb ik neergezet op de Carpoolparkeerplaats langs de Maxisweg in Muiden.
Ik steek de weg over, bruggetje over en loop door het Fermanplantsoen. Via het Kippenbruggetje gaan we over de Weesperpoortsluis en lopen zo het 'echte' Muiden binnen.
Na de brug houden we links aan en volgen de Singelgracht. Een paar honderd meter verder zien we dat de Muidertrekvaart bij de Singelgracht komt.
De Constantijn Huygenslaan volgen we tot het einde, dan rechts, dan linksaf de Zeestraat in, we zien dan de Westbatterij.

De Westbatterij
De Westbatterij ligt aan de westoever bij de monding van de Vecht in Muiden. In 1427 werd op deze plaats al een versterking aangebracht die in de loop der tijd verder is uitgebouwd. Vooral de bouw van de zeesluis en de introductie van inundatie als belangrijk hulpmiddel bij de verdediging van Nederland droegen in hoge mate bij aan de versterking van Muiden. In 1852 werd het huidige torenfort gebouwd, maar dit raakte al snel na oplevering militair verouderd. Na jaren van verval is het tegenwoordig een locatie voor een groep zeeverkenners (waterscouting).
We lopen om de Westbatterij heen en gaan dan via de dijk weer terug. Vanaf de dijk hebben we prachtig uitzicht over het IJmeer (met eiland Pampus) en zien we het Muiderslot, achter de jachthaven, in volle glorie.
In de Hellingstraat zien we een stukje 'oud Muiden' met de voormalig Gereformeerde kerk wat tegenwoordig een woonhuisbestemming heeft.

De Groote Zeesluis
De eerste weg links gaat over de De Groote Zeesluis: een rijksmonumentaal sluiscomplex in het centrum van de Nederlandse stad Muiden. Het sluiscomplex vormt de verbinding tussen de rivier de Utrechtse Vecht en het IJmeer.
Vanaf de brug hebben we een prachtig uitzicht over de Vecht, mooie boten en de Herengracht.
Over de brug gaan we links over de Herengracht richting het kasteel. Onderweg passeren we de rondvaartboot/veerdienst naar Pampus.

Het Muiderslot
Een paar jaar geleden heb ik een rondleiding door het kasteel gehad, een bezoek slaan we nu over en gaan bij het kasteel rechts over de dijk van de Vestinggracht.
Dan volgen de Kazerne (De Kazerne in Muiden werd gebouwd na het aannemen van de Vestingwet in 1874. De hele Vesting Muiden werd aangepast naar moderne militaire inzichten ten aanzien van de vestingbouw. Onderdeel van dit plan was de bouw van een bomvrije kazerne, ook wel bekend als Fort D.) en het Muizenfort (een Nederlands fort in vesting Muiden. Het maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Muizenfort is een caponnière op de ravelijn bij de Naarderpoort, en is gebouwd tussen 1874 en 1877.[1] Het moest de doorgangen via de Zeedijk en de Naardertrekvaart beveiligen.).

Nicolaaskerken
We lopen dan langs de beide Nicolaaskerken weer naar de Herengracht.
De Grote Kerk (ook wel Sint Nicolaaskerk) is een kerk gelegen aan de Kerkstraat 1 in het Noord-Hollandse Muiden. De kerk is een laat-gotische pseudobasiliek uit het begin van de 15e eeuw, waarvan de toren nog stamt uit de 12e eeuw. De toren is 28 meter hoog en gebouwd van tufsteen in een laat-romaanse stijl. De toren diende ook als uitkijktoren en vuurtoren. Het gotische gebouw is in gebruik bij de plaatselijke protestantse gemeente.
Elke avond om 21.00 uur luidt de klok in de toren; dit gebruik stamt nog uit de tijd dat Muiden stadspoorten had. De klok werd geluid voor de poorten sloten, als teken voor de bewoners om naar huis te gaan voor het avondeten. In veel gevallen aten de mensen in die tijd 's avonds pap, vandaar de naam papklok.

Naast de Grote Kerk staat de Rooms Katholieke Heilige Sint Nicolaaskerk, dit is een Neoclassicistische "Waterstaatskerk" (ontwerp T.F. Suys uit Brugge, uitvoering door Rijkswaterstaat), 1825.
We lopen via de Herengracht naar de brug en gaan dan de eerste links richting de parkeerplaats.
Een leuke wandeling door Muiden: de Vecht en het Muiderslot zijn de hoogtepunten.

Muiden in vogelvlucht:Het Muiderslot met op voorgrond de Vecht


De Singelgracht


De Muidertrekvaart


Het IJmeer met op achtergrond het eiland Pampus


Westbatterij Muiden


De voormalig Gereformeerde kerk van Muiden


Boten langs de Vecht met op achtergrond het kasteel


Vanaf de brug de Nicolaaskerk


Vanaf Muiden kun je naar Pampus varen


Info en toegangsprijzen Muiderslot


Het Muiderslot


Het Muiderslot vanaf zuidoosten


De Kazerne


Het Muiderslot van grotere afstand


Het Muizenfort


Grote of St. Nicolaaskerk


Brug over Vestinggracht


De Nicolaaskerk met daarvoor de Vecht (rechts de Grote kerk)

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com