Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

84. Stadswandeling door Wijk bij Duurstede

0.37u / 2.5km, stadswandeling, Wijk bij Duurstede, redelijk geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-04-13
Start: Gratis parkeren bij binnenhaven Dijkstraat Wijk bij Duurstede
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Kasteel Wijk bij Duurstede
We zetten de auto neer op de parkeerplaats bij de haven aan de Lek. Met blauwe kaart kun je hier drie uur gratis staan. Deze korte wandeling kun je binnen een uur doen, dus dat is geen probleem.
Als eerste gaan we richting het kasteel, de straat 'Langs de wal' doet zijn naam eer aan: je loopt langs een oude stadsmuur door een leuk geplaveid straatje met mooie lantaarns.
We gaan links het wandelpaadje op, gelijk het bruggetje over naar rechts en komen zo bij het kasteel die waar we een rondje (linksom) omheen maken.
Wikipedia: De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw toen de graaf van Bentheim een versterkt huis, gelegen nabij de plek waar vroeger Dorestad lag, in leen gaf aan het geslacht van Abcoude. In 1270 bouwde Zweder I van Abcoude een zware bakstenen woontoren (die er nu ook nog staat).
Het huis bleef tot 1449 in het bezit van het geslacht van Abcoude, toen werd het onder dwang verkocht aan de bisschop van Utrecht en kwam uiteindelijk in het bezit van het Sticht.
Bisschop David van Bourgondië, die het kasteel tussen 1459 en 1496 in bezit had, liet het kasteel grondig verbouwen. Hierbij werd de oude donjon volledig ingesloten door nieuwbouw. Tijdens deze verbouwing werd ook de nu nog intacte Bourgondische toren gebouwd. De opvolgers van David, Frederik IV van Baden en Filips van Bourgondië, gebruikten het kasteel ook als hun residentie.
De laatste grote uitbreiding van het kasteel vond plaats in 1577. Toen werd er een aarden, gebastionneerde omwalling om het kasteel opgeworpen.

Nu is het kasteel in gebruik als event/horeca-locatie.

De Mazijk
Na het kasteel lopen we nog even links langs de muur en gaan dan gelijk rechts de Mazijk op. Dit straatje was begin april, met de geknotte bomen en een lekker zonnetje, werkelijk een plaatje: je loopt tussen twee muren, schuin links zie je de Grote kerk, precies rechtvoor de Johannes de Doperkerk.
Aan het eind van de Mazijk gaan we links voor een huis langs en komen we via een leuk tunneltje op de oude Peperstraat, deze gaan we links in en komen dan langs de Grote Sint Janskerk.

Grote of Johannes de Doperkerk
Wikipedia: De Grote of Johannes de Doperkerk is een gotische pseudobasiliek met onvoltooide toren in het Utrechtse stadje Wijk bij Duurstede. Vroeger was hij gewijd aan Johannes de Doper. Om die reden wordt hij in de literatuur ook St. Jan Baptist Kerk, St. Janskerk of Sint-Janskerk genoemd. De kerk is een rijksmonument.
De bouw van de voorloper van de huidige kerk begon in de 14de eeuw. In 1366 verbond Gijsbert van Abcoude aan de aan Johannes de Doper gewijde kerk een kapittel van tien kanunniken en kreeg de kerk dus de status van kapittelkerk. De uitgebreide bezittingen van het kapittel leidden tot aanzienlijke inkomsten, en daardoor ook tot invloed van het kapittel. Onder bisschop David van Bourgondië werd de kerk vanaf 1486 aanzienlijk uitgebreid en werd begonnen met de bouw van de toren, naar voorbeeld van de Utrechtse Domtoren. Het middenschip van de hallenkerk werd verhoogd en de zijbeuken kregen lessenaarsdaken, zodat er een pseudobasiliek ontstond. Van de toren werd slechts één geleding voltooid. Het nieuwe koor brandde in 1579 af en werd niet meer herbouwd: de kerk heeft sindsdien een rechte oostwand.

We lopen nog een rondje over de Volderstraat en komen dan weer bij de Grote kerk uit. Na de kerk komen we via het Kerkstraatje, de Plantsoensteeg en het Walplantsoen bij de molen Rijn en Lek.

Molen Rijn en Lek
Wikipedia: De Rijn en Lek is gebouwd in 1659 als runmolen. Het is daarmee een zeer vroeg exemplaar van de ronde stenen bovenkruier en is daarom als bouwwerk zeer uniek. Wat eveneens zeer bijzonder is, is dat de molen als enige molen in Nederland op een oude stadspoort is gebouwd. Dit is de zogenaamde Leuterpoort (naar de buurtschap De Leuth) die uit de veertiende eeuw dateert. De molen is later als korenmolen in gebruik genomen en is dat ook altijd gebleven. De molen is meerdere malen gerestaureerd en heeft enkele stormrampen overleefd, waarbij de molen ternauwernood tot stilstand kon worden gebracht. Voor het zeven van het meel tot bloem is er een klopbuil aanwezig. De huidige eigenaar is de Vereniging De Hollandsche Molen. Enkele vrijwillige molenaars laten de molen elk weekend draaien en malen graan op windkracht.
We gaan onder de molen door langs de Walmuren en komen zo via de Waterpoort weer bij de parkeerplaats waar onze auto staat.
Het was een leuke zonnige wandeling door een oud stadje aan de Lek met een kasteel, oude straatjes, een oude kerk, molen en een binnenhaven.

Stadswandeling met gids:



Vanaf de Mazijk zijn de beide grote kerken goed te zien


Langs de Wal


Kasteel Duurstede


Vanaf de Mazijk een mooi zicht op kerktoren


Tunneltje aan het eind van de Mazijk


De Grote st. Janskerk met de niet afgebouwde toren


Molen Rijn en Lek


Onder de molen


De Waterpoort


Stalen Viking, kunstwerk van Andre van Zwieten


De binnenhaven van Wijk bij Duurstede





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com