Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

85. Klompenpad Lint- en Liniepad

2.19u / 9.5km, natuurwandeling, Schalkwijk, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-04-16
Start: Gratis bij Fort Honswijk of in Schalkwijk bij de Grote kerk
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: Klompenpad Lint- en Liniepad

Tuin van Jonkheer Ram
Deze route kun je beginnen bij de parkeerplaats van Fort Honswijk, ook de parkeerplaats bij de grote Sint-MichaŽlkerk in Schalkwijk is een mogelijkheid.
Schalkwijk is een lintdorp langs de Schalkwijkse wetering. We lopen met de klok mee, langs het water, net voor het spoor gaan we rechts.
Na 500 meter zien we rechts de Tuin van Jonkheer Ram, waar wij, vanwege de tijd (het is al avond) aan voorbijlopen, maar volgens de beschrijving loont het de moeite om er even langs/door te lopen.
Dan na een kleine kilometer gaan we rechts weer een kilometer over een vrij saai pad. Dit eerste stuk was het minst mooie deel van de route.

Werk aan de Groeneweg
Maar dan... volgt een grote verrassing: bij het Werk aan de Groeneweg zijn zeeŽn vol met bloeiend Raapzaad (niet verwarren met Koolzaad), echt grandioos mooi, zelfs zo dat ik dacht: "dit moet mijn vrouw ook zien, misschien kan ik binnenkort er met haar even langs" (naschrift: Route 86 heb ik met haar gedaan).

Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. De infanteriestelling uit de Eerste Wereldoorlog bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen, 55 groepsschuilplaatsen en mooie fruitbomen.
Het terrein is een fantastische speelplek voor kinderen. Je kunt hier heerlijk struinen, door een loopgraaf kruipen, verstoppertje spelen en er een spannende speur- en beleefroute lopen van ca. 2 km met soldaat Vendrik als je gids.

Aan het eind van deze gele weelde (ongeveer in April) gaan we de Lekdijk op naar rechts en na 100 meter gelijk links de uiterwaarden in. We lopen op een graspad en houden de Lek aan onze linkerhand. Een paar fazanten en hazen vliegen weg. Heerlijk rustig hier, we komen niemand tegen.

Fort Honswijk
Na een kleine twee kilometer komen we bij Fort Honswijk, waar we in een boog over het terrein wandelen.
Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, is ťťn van de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren van fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen.

Lunet aan de Snel
Na Fort Honswijk rechts en gelijk links komen we langs Lunet aan de Snel.
De Lunet is gebouwd rond 1845 als een aarden verdedigingswerk direct ten noorden van Fort Honswijk. Het geschut van de Lunet grendelde de toegang tot Fort Honswijk af en hield het binnentalud van de noorder Lekdijk onder vuur. In 1874 werd het verbouwd tot een fort met bomvrije gebouwen.


Vlonderpad
We lopen nu een kleine kilometer over het rustige Bokkenpad langs het Inundatiekanaal en gaan dan naar rechts. Na een paar honderd meter komen we bij een leuk vlonderpad met aan het eind iets leuks :).
Aan de horizon zien we de groter kerk van Schalkwijk, waar we recht naar toe lopen.

Dit is echt een prachtige route, zeker in April waarin het Raapzaad in bloei staat. In de uiterwaarden is het ook super rustig. Aan het eind van het vlonderpad is er nog een verrassing.


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Sint Michaelkerk in Schalkwijk


De Hervormde kerk van Schalkwijk


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Rapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Uiterwaarden langs de Lek


Uiterwaarden langs de Lek


Uiterwaarden langs de Lek


Uiterwaarden langs de Lek


De Lek


De Lek


Paarden op de uiterwaarden


Uiterwaarden langs de Lek


Fort Honswijk


Infobord Nieuwe Hollandsche Waterlinie


Lunet aan de Snel


Boomgaard in bloei


Vlonderpad met aan het eind een verrassing


Richting Schalkwijk


Sint Michaelkerk in Schalkwijk

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com