Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

97. Botshol Natuurmonumenten, rondje Vinkeveense plassen

2.25u / 9.9km, natuurwandeling, Waverveen, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-06-22
Start: Gratis parkeren Botsholsedijk 30, 3646 AB Waverveen
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: Natuurmonumenten Wandelroute Botshol

Deinende bodem
De route begint buiten de bebebouwde kom van Vinkenveen, op de Botsholsedijk kun je gemakkelijk langs de weg parkeren.
De route begint met een geweldig wandelpad dwars door/langs de Vinkeveenseplassen. De bodem deint als we er over wandelen.
We lopen deze wandeling op een zomeravond met een helderblauwe lucht. Wij vonden deze route iets te lang voor een maandagavond na een werkdag.

De onderstaande informatie komt van Natuurmonumenten:

Legakkers en petgaten
Vanaf eind 18e eeuw werd in Botshol veen gewonnen om te gebruiken als brandstof. Met schop of baggerbeugel werd het veen weggehaald uit de petgaten en te drogen gelegd op smalle stroken land. Deze stroken werden legakkers genoemd. Deze overblijfselen van de turfwinning vind je nog steeds terug in Botshol. Kijk maar eens naar de legakkers in de Vinkeveense plassen.

Aalscholverkolonie
In een moerasbos in Botshol broedt een kolonie aalscholvers. De kolonie is van verre al te herkennen: vanuit hun nesten poepen de aalscholvers de takken wit. Van het vroege voorjaar tot de late zomer kun je hier de geluiden van jonge aalscholvers horen. Een mooie plek om het kokken en kekkeren van de jongen te beluisteren is de tweede brug vanaf de Zwarte schuur.
Ondanks zijn donkere uiterlijk, is de aalscholver kleurrijker dan je denkt. Zijn veren zijn niet zwart, maar bronsgroen met een zwart randje. In het voorjaar krijgen hun wangen en dijen helderwitte veren en het deel van de keel zónder veren kleurt prachtig geel.

Nieuwe natte natuur
Vanuit de uitkijktoren heb je goed zicht over polder Botshol. Dit landschap is door de eeuwen heen nogal veranderd. Waar eerst veenmoeras was, kwam later landbouwgrond. Nu bestaat dit deel van de polder weer uit natte natuur met ondiepe plassen en riet. Een prima thuisbasis voor moerasvogels als de snor, de kleine karekiet en de blauwborst.

Weidevogels van Nellestein
Begin maart arriveren er jaarlijks honderden grutto's, tureluurs en kieviten in Waverhoek. Na een korte rustperiode gaan ze op zoek naar een geschikte broedplek. Die broedplek moet nat én bloemrijk zijn. Bloemen trekken insecten aan: het belangrijkste maaltje voor jonge grutto's. Volwassen vogels zoeken met hun lange snavel naar regenwormen en emelten.

Vogelparadijs Waverhoek
Waverhoek is dé lievelingsplek van een ongekend aantal vogels. Dat hoor je wel als je naar het fluiten, gakken en krijsen luistert. Vanaf het wandelpad kun je de dagelijkse bezigheden van onder meer lepelaars, aalscholvers, kluten, steltlopers, eenden, ganzen en watersnippen perfect bekijken. Niet vreemd dat ook veel vogelaars hier graag komen!

Fort in de Botshol
Je zou het niet zeggen, maar de opvallende heuvel in het landschap van Botshol is een fort. Fort in de Botshol is een verdedigbaar aardwerk, ofwel een zandlichaam zonder betonnen gebouwen. Samen met 46 andere forten en batterijen behoort dit fort tot de Stelling van Amsterdam. Deze waterlinie had als taak om de stad Amsterdam te beschermen tegen de vijanden met water als belangrijkste wapen. Fort in de Botshol is in 1885 gebouwd om de polder en dijk langs de Waver te verdedigen.
Omdat forten werden geaard met zand uit andere regio's, zie je op veel forten bloemen en planten die in de omliggende gebieden niet voorkomen. Zo groeit er op Fort in de Botshol blauw walstro, kandelaartje, knolboterbloem en muizenoor.De Oude Waver


Startpunt van de route


Leuk smal pad


Doorkijkjes naar Vinkeveense plassen


Vinkeveense plassen


Vinkeveense plassen


Infobord Nieuwe natte natuur


We lopen over het hooi


Grazende koeien


Bootje aan de Winkel


De Winkel


De twee bruggen van Stokkelaarsbrug


Allemaal vergezichten


De Oude Waver


Fort in de Botshol


De Waverhoek


De Grote Wije

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com